ÇÖREK OTU NEDİR ? FAYDALARI NELERDİR ?


Tıp dilinde Nigella sativa olarak da bilinen çörek otu, dünyada yaygın olarak kullanılan şifalı bir bitkidir.


Tarih boyunca yaygın bir kullanım geçmişi olan çörek otunun tohumu ve yağı, çeşitli hastalıkların iyileştirilmesinde son derece etkindir. Eski Mısır, Yunan ve hatta İslam literatüründe çörek otunun şifalarına dair pek çok bilgi vardır. Baharat olarak da kullanılan siyah tanecikler bitkinin tohumlarıdır.


Hipertansiyon, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarında, bazı kanserlerin tedavisinde, obezite, enfeksiyon ve cilt hastalıklarında son derece etkilidir. Ayrıca ilaç üretiminde de kullanılmaktadır.


Çörek otunun içerdiği besin maddeleri ve vitaminler Çörek otu tohumunun ve yağının vücuda neden bu kadar yararlı olduğunun anahtarı üç ana doğal kimyasaldan kaynaklıdır.


Bunlar; timokinon (TQ), timohidrokinon (THQ) ve timol’dür.


Çörek otunun tohumunda yağlar, karbonhidrat, albümin ve bir kısmı daha henüz tanılanmamış yüzden fazla besin maddesi bulunur.


Çok değerli maddeler olan doymamış yağ asitleri de içerisinde mevcuttur.


Bunlar, Linolenasidi, Alfo linolenasidi, İç yağı ve benzeri yağladır.


Eterli yağlar olarak Kofur, Nigellon, Alfa- pinen içermektedir.


Ayrıca az miktarlarda B1, B2, B6, Folasidi Niacin, Demir, Kalsiyum, Magnezyum, Çinko, Selenyum ve amino asitler yer almaktadır.


Çörek otunun faydaları Yapılan araştırmalarda çörek otunun, içeriğindeki timokinon sayesinde kan sistemi, akciğer, böbrek, karaciğer, meme, serviks, cilt ve prostat kanserine karşı etkili olduğu kanıtlanmıştır. Anti kanser rolünün ardındaki moleküler mekanizmalar hala tam olarak çözülememiştir, ancak bazı çalışmalar timokinon’un antioksidan rol oynadığını ve vücudun savunma sistemini geliştirdiğini ve apoptoza (programlı hücre ölümü) neden olduğunu göstermiştir.


Günümüzde çörek otu bileşenlerinin kansere karşı kullanımı ile ilgili pek çok bilimsel araştırma devam etmektedir. Araştırmalar, çörek otu yağında da bulunan tiyokinonun anti-tümör etkilerinin, kolon, prostat, pankreatik ve akciğer kanserinde etkili olduğunu söylemektedir.


Tiyokinon ve kemoterapi ilaçları birlikte kullanıldığında tiyokinon, ilaçların toksisitesini azaltmaktadır. Alerji tedavisinde çörek otu Pek çok araştırma, alerjik rinit tedavisinde çörek otu kullanımını desteklemektedir.


Çörek otu ile ilgili bir çalışma onun en sık görülen burun alerjisi semptomlarını hafiflettiğini göstermiştir. Tıkanıklık, burun akması, hapşırma ve burun kanallarının şişmesi gibi alerjik reaksiyonlara iyi gelmektedir. Ayrıca E vitamini, β-karoten ve biyotin ile birlikte ağız yoluyla günlük alınan çörek otu alerji semptomlarını azaltır. Bunların yanında çörek otu yağının ; Akne tedavisinde, saç dökülmesine karşı, mide rahatsızlıklar, yüksek tansiyon vb pek rahatsızlara iyi geldiği hakkında çalışmalar mevcuttur.


Burada verilen bilgiler kesinlikle bilgi amaçlıdır. Çörek otu yağının kullanımı için ilgili uzmanından tavsiye alınmalıdır.


ÇOK ÖNEMLİ NOT: YUKARIDAKİ BİLGİLER PEK ÇOK BLOG ve YAZI DERLENEREK HAZIRLANMIŞ OLUP, TEŞHİŞ VEYA TEDAVİ AMAÇLI DEĞİLDİR. HER TÜRLÜ SAĞLIK SORUNUNDA TEDAVİ İÇİN EN İYİ YOL İLGİLİ SAĞLIK UZMANINA DANIŞMAKTIR.