Yumurta Akı Tozu Egg White Powder Nedir ve Ne İşe Yarar ?

Yumurta Akı Tozu - Egg White Powder Nedir ? Yumurta Akı Tozu Ne İşe Yarar ?


Yumurtanın beyaz kısmının kurutulması ile elde edilir. Kurutma işlemi pastörizasyon yöntemi ile yapıldığı için ürün tedarikinden sonra her hangi bir ısıl işleme gerek olmadan direk olarak kullanılabilir. 


Son dönemde sıkça gündeme gelen Yumurta Akı Tozu aslında Whey Protein ( Peynir Altı Proteini ) ve Kazein Proteinlerinden çok daha önce kullanılan bir besin takviyesidir.


Yumurta Akı tozu, yüksek oranda protein içeriğine sahiptir. Sadece Albümin içeriğine sahip olan Yumurta Akı, bir yumurtanın  yaklaşık % 65- 70 ni oluşturur. Aynı zamanda 30 gr'lık Yumurta Akı Tozu yaklaşık olarak 25 gr Protein sağlar.


Egg White Powder ( Yumurta Akı Tozu ) laktoz içermediği için süt alerjisi olan kişiler için iyi bir protein kaynağıdır.


Yumurta alerjisi olmayan sporcular için iyi bir protein kaynağı olması sebebiyle son dönemde yoğun olarak gündeme gelmektedir.




Peki Whey Protein Mi ? Yumurta Akı Proteini Mi ?

Whey Protein ( Peynir Altı Suyu Proteini ) hızla emilen bir protein olmakla birlikte, yumurta akı proteini orta hızla emilime sahiptir. Diğer bir protein kaynağı Kazein ise yavaş hızda emilime sahip bir protein kaynağıdır.

Dolayısıyla her üç protein kaynağı da bir birinin alternatifi değil, tamamlayıcısı niteliğindedir. 


Tam olarak bu mantıkla West Nutrition markası yep yeni bir ürün olan Egg White Powder & Whey Protein Tozu 600 Gr ürünü sporcuların hizmetine sunmuştur. Ürün için detaylara ;

https://www.egedogalmarket.com/west-nutrition-egg-white-powder-ve-whey-protein-tozu-600-gr linkinden ulaşabilirsiniz.


Yumurta Akı Tozu Proteini aynı zamanda vücutta sentezlenemeyen 10 amino asit olan; Valin, Lösin, Treonin, İzolösin, Lizin, Arjinin, Metionin, Triptofan, Fenilalanin ve Histidin ini içerir.

Büyük boy bir yumurta; 5 gr Yağ, 6 gr Protein içerir. Pastörizasyon ile kurutulmuş Yumurta Akı Tozunun 30  gr da yaklaşık olarak 25 gr Protein içerir. Yani 1 servis Yumurta Akı Tozundan elde edilen Protein desteğini yumurta yiyerek sağlamak için 4 adet yumurta tüketilmesi gerekir. Bu da Protein yanında 20 gr Yağ alınacağı anlamına gelir. 


Yumurta Akı Tozunun Kullanım Alanları : 


Çikolata ve şekerleme,

Pandispanya Kek

Pastacılık ve Krema Yapımında

Vücut geliştirme ve sağlık ürünleri ( supplementler )